<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=152726511860919&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Julebrev 2021

Av Ruben Dahl Hansen • desember 20, 2021
Det er svært mange aktører i sving når et bygg skal reise seg. Det er som et symfoniorkester av alle tekniske fag, konsulenter, underleverandører, banker og kommunen med mer. Alle skal de sp...
Les videre
Alle innlegg

Prosjektutvikler med teologisk ballast

Vi har samarbeidet med journalist Tom Helgesen for å fortelle historiene bak folka i Arca Nova. Det første resultatet av dette er et portrett av vår ansvarlige prosjektutvikler, Ole Utaker.

- Min teologiutdannelse er kanskje den viktigste skoleringen jeg har hatt med meg inn i arbeidslivet. En god ballast å ha også i arbeid med reguleringsplaner og prosjektutvikling, sier Ole Edvin Utaker.

Bilde Ole Edvin Utaker

Ole Edvin jobber med utvikling av nye prosjekter og konsepter som skal trigge markedet.  Det innebærer tett dialog både med reguleringsmyndigheter og arkitekter. – Jeg har ansvar for alt det som ikke er synlig i et byggeprosjekt, sier han. 

60-åringen er til daglig fordypet i analyser, reguleringsplaner og detaljarbeid for kommende Arca Nova-prosjekter, og gjør således en ”usynlig”, men svært viktig jobb for sin arbeidsgiver.

Hvor skal de bygge?

Hva skal de bygge?

Og ikke minst; hvordan skal de bygge?

Det handler helst om å treffe innertier hver gang i forhold til hva potensielle kjøpere vil ha.

- Vi jobber mye på konseptnivå og har opparbeidet god innsikt i hva markedet ønsker. Erfaringene fra ett prosjekt, tar vi med oss inn i det neste, sier han.

I tillegg til teologistudiene, har Ole Edvin også studert historie og filosofi. Han er ikke i tvil om at den akademiske utdannelsen er viktig kompetanse i jobbsammenheng. Både i analytisk tenking, hans måte å se og forstå problemstillinger på - og ikke minst i møter med andre mennesker.

Ole Edvin Utaker

Ole Edvin er en lettrørt, sosial og åpen fyr, og elsker gode samtaler. Ett eksempel på det, er at han var med å drive en filosofikafé på Hvaler i mange år. – Men opplever jeg urettferdighet og skjulte agendaer, vil jeg til bunns i det og kan nok oppleves som nærgående, sier han.

 

Knut Hamsunds rike

Men for å lære oss Arca Novas prosjektutviklingsansvarlige bedre å kjenne, må vi hoppe 60 år tilbake i tid – og lander på Knut Hamsuns hjemsted Hamarøy i Salten i Nordland i februar 1958.

Her fikk han tildelt foreldre med tilhørighet i adventistmenigheten, og vokste opp som yngstemann av seks søsken.

Faren var byggmester, bonde og fisker, mens mor stelte hjemme, som vanlig var på den tiden.

Han minnes det som en trygg og god oppvekst – inntil hverdagsbrutaliteten innhentet familien da de flyttet sørover, og bosatte seg på Nannestad.

 

Et sjokk for en unggutt

Det ble et sjokkartet møte for en 11-åring  som snakket nordnorsk!  Han var en innflytter, en fremmed med et annet språk. Det ble en kamp for å bli godtatt. Erting og mobbing ble snart en del av hverdagen, og han fikk kjenne på smerten i utenforskapet.

- I en boligannonse i en hovedstadsavis, sto det følgende spesifisert; ”Ikke pakistanere eller nordlendinger”. Det viser hvilken holdning man hadde på den tiden.

- Heldigvis var jeg flink på skolen og god i idrett. Det ble redningen. Dessuten la jeg av meg min nordnorske dialekt så fort jeg kunne!, forteller han.

 

Hopp Ole Edvin, hopp!

Vendepunktet kom da han stilte i skoleskirennet i hopp i 7. klasse – og vant! En bragd som fortsatt står sterkt for ham.

- De andre stilte i topp moderne utstyr, mens jeg hentet fram de gamle, tunge skia etter min far. Den ene tuppen var brukket og erstattet med ståltupp. Mange lo av meg før start, og jeg var livredd da jeg sto på toppen av 25-metersbakken - vel vitende at hoppet ville få store konsekvenser for min status blant klassekameratene.

Ole Edvin satte utfor, tok sats som han aldri hadde gjort før - og svevde lengst av alle!

Et hopp for evigheten for unggutten.

Det betydde alt.

Han vant skirennet, og han vant respekt!

hopp

Teologistudier

Etter gymnaset, bar det til England og fire år med teologistudier. Prest ble han imidlertid ikke, for mot slutten av studiet mistet han barnetroen, forteller han ærlig.

- Det var nok en modningsprosess som foregikk over lang tid. Kanskje en kombinasjon av det kristne, strenge menighetsmiljøet jeg hadde vokst opp i satt opp mot de utfordringer det akademiske miljøet ga meg knyttet til eksistensielle spørsmål.

Da han kom tilbake til Norge, jobbet han noen år som lærer, innen det ble ulike stillinger i næringslivet innenfor bank- og eiendomsmeglingsbransjen.

Parallelt har han jevnlig fylt på med kompetanse, med blant annet studier på BI, deltagelse i forskningsprosjekter og historielesing på Universitetet i Oslo. Senest for 3 år siden tok han Master i filosofi, som desidert eldstemann i kullet.

- Der har du lidenskapen min! Jeg er en nysgjerrig fyr og elsker å lære nytt og møte nye mennesker og nye miljøer!

 

Flyttet til Hvaler

I 2005, mens han jobbet for et lite eiendomsfirma i Oslo, møtte han Arca Novas eier og gründer Enok Hansen første gang.

 Et halvt år senere satte han kursen mot Østfold.

- Jeg hadde blitt mettet på Oslo-livet, og ønsket forandring. Med oppvekst nær havet og mektig natur på Hamarøy og en sterk interesse for å seile, var det fristende å bosette seg på Hvaler med sin rike kystkultur. Samtidig var jeg klar for nye arbeidsutfordringer, og ble trigget av visjonene og filosofien til Enok.

Ole Seilbåt vestlandet

Arca Novas ansvarlige prosjektutvikler har alltid vært glad i å seile. Han er knyttet til seilemiljøet i Moss med deltagelser en rekke regattaer med ulike båter.

Arca Nova var den gang en forholdsvis beskjeden eiendomsutvikler, med tilhold i et slitt lokale i Løenveien i enden av det gamle Europris-bygget. 

- Det ble hevdet at vi hadde Fredrikstads styggeste kontor, og det var nok ikke langt unna sannheten, sier han og ler.

Ole Edvins rolle var den gang som nå å utvikle nye prosjekter, og vi som kjenner historien kan fastslå at han har lykkes godt sammen med sine kolleger og samarbeidspartnere.

 

Stortrives fortsatt

- Jeg stortrives fortsatt i selskapet. Selv om veksten og utviklingen har vært formidabel, ligger fortsatt grunnverdiene fast; her er det raushet og inkludering som gjelder, samt et genuint ønske om å bygge framtidsrettede boliger med høy kvalitet.

- Også at vi hele tiden står overfor faglige utfordringer og nye samarbeidsmiljøer, tiltaler meg. Det gir stadig en ny innsikt og ny forståelse som driver meg videre.

Han er ikke i tvil om at det sterke presset på klimaet vil påvirke hvordan folk vil bo i årene som kommer.

- De gode salgstallene i Verksbyen-utbyggingen forteller at mange allerede er klare for smarte og klimavennlige boliger. Samtidig må vi være finke til å formidle hva dette innebærer.

- Holdning endres gjennom handling, derfor vil beboerne selv stå for den beste brandingen og markedsføringen!

 

 Åpen, sosial og ærlig

Ole Edvin beskriver seg selv som en lettrørt, sosial og åpen fyr, og elsker gode samtaler.

Ett eksempel på det, er at han var med på å drive  en filosofikafé på Hvaler i mange år. – Men opplever jeg urettferdighet og skjulte agendaer, vil jeg til bunns i det og kan nok oppleves som nærgående, sier han.

- Hva med barnetroen, kom den tilbake?

- Den kom tilbake, men i en annen form. Jeg brøt med adventistkirken og er i dag medlem av Den norske kirke, hvor jeg er engasjert på flere hold.

Ole Edvin er også svært opptatt av dialogarbeid, og sitter i styret i foreningen Areopagos i Oslo.

- Vi lever i et flerkulturelt samfunn og må lære å leve sammen med hverandre. En god start er å snakke sammen framfor å slå hverandre i hodet med hvem som har rett eller galt.

- Alle har vi blitt kastet inn i denne verden på en tilfeldig adresse og det er utgangspunktet vi har fått, uansett hvem vi er, filosoferer Arca Novas ansvarlige prosjektutvikler.

Tom Helgesen
Tom Helgesen hjelper oss å fortelle historiene bak Arca Nova. Han har jobbet som journalist i mange år og som ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad.

Se også

Julebrev 2021

Av Ruben Dahl Hansen • desember 20, 2021
Det er svært mange aktører i sving når et bygg skal reise seg. Det er som et symfoniorkester av alle tekn...
Les videre

Stillingsannonse Grunnarbeider - hjelpearbeider

Av Thor Ivar Grønli • november 3, 2021
Vi har mange prosjekter på gang og er i behov av å styrke vår maskin og anleggsavdeling. Vi søker grunnar...
Les videre

Stillingsannonse Grunnarbeider

Av Thor Ivar Grønli • juni 15, 2021
Vi har mange prosjekter på gang og er i behov av å styrke vår maskin og anleggsavdeling. Vi søker grunnar...
Les videre