<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=152726511860919&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Leilighetskjøpere blir stadig yngre

Av Thomas S. Hansen • mars 3, 2021
I disse dager flytter 30 familier inn i sine nye boliger i leilighetsprosjektet Capjon Park. For noen år siden ville dette vært for det meste eldre kjøpere, men leilighetskjøperen i Fredriks...
Les videre
Alle innlegg

Det store skiftet i boligmarkedet skjer nå

I dag ønsker jeg å fortelle dere om et tema jeg og vi i Arca Nova er veldig opptatt av. Det store skiftet som skjer i samfunnet, som også berører oss i boligbransjen.

Fredrikstad1

I Fredrikstad kommune har man satset målrettet i lang tid mot utvikling mot de nye trendene innenfor miljø, teknologi og bærekraft. Fredrikstad var så heldig å bli kåret til Norges mest attraktive by å bo i fjor og fikk også prisen årets bysentrum. Kommunen profilerer seg med dette på hjemmesiden og jobber også med et initiativ som de kaller Smart Fredrikstad.

Ordfører Jon-Ivar Nygård skriver i sin nyttårshilsen i lokalavisen før julen 2018 at : «Skal vi stikke oss ut som en av de mest attraktive byene på Østlandet må vi hele tiden være åpne for å endre våre vaner, og tilpasse oss. Dette innebærer blant annet at vi må følge med på den teknologiske utviklingen. At vi har en kommuneorganisasjon som er frempå og ønsker å ta del i innovasjoner er et must.»

Og dette innlegget her kom faktisk før statsministerens nyttårstale, hvor hun var innom mye av det samme. I sin nyttårstale sier hun blant annet - konsekvensen av oljeprisfallet, og hvordan bedrifter har tenkt nytt og hvordan enkeltpersoner stod på for å finne nye måter å bruke kunnskap på. Viste ifølge Solberg at man -i Norge er vant til å dra lasset sammen når det trengs». Videre så snakker hun om framtiden og sier at «nordmenn må forberede seg på en ny fremtid. Arbeidslivet moderniseres og digitaliseres og veksten må komme i grønne og klimavennlige næringer. 

Vi mener det er viktig å fornye oss selv og  ta del i det skiftet vi ser
Vi jobber jo i byggebransjen og har tenkt tidligere og tradisjonelt at slike forhold gjelder ikke oss. Vi holder på med spiker og plank og dette angår egentlig ikke det vi driver med. Så vi blir litt som strutsen og stikker hodet i sanden og tenker alt det man snakker om i forhold til teknologi og det grønne skiftet, det er ikke så relevant for det vi holder på med. Kodak er en annen slik type bedrift som hadde et slagord som sa «The Kodak Moment». De fikk ikke helt med seg hva som skjedde i tiden og bommet stort, og fikk ikke med seg det tekniske skiftet som kom i forhold til digitale kameraer. Pussig er det jo at de hadde patenter, og de patentene finansierte mye av driften deres i mange år, men når patentene gikk ut gikk også Kodak konkurs.

Da jeg studerte var det veldig populært å ha en Nokia telefon og siste Nokia modell. I dag, har mine barn ikke noe forhold til Nokia – de kjenner ikke til Nokia. Nokia er enda et eksempel på en bedrift som heller ikke fikk med seg hva som skjedde i tiden, og som ikke klarte å omstille seg.

DNB er en bank som er viktig i Norge. Den innehar en viktig rolle i samfunnet og er en stor virksomhet i landet vårt som opplever mye av det tekniske skiftet. De var tidlig ute med å stenge ned kontorer og endre virksomheten for å tilpasse seg det nye skiftet.                                                                                                   Rune Bjerke i DNB sier i et intervju i 2017 at - DNBs 10.000 ansatte og tillitsvalgte er heldige om de er flere enn 5.000 om 5 år og at det er et under om de er mer enn 5.000 om 10 år». I et intervju i januar 2018 sier Rune Bjerke For å få jobb hos meg om 10 år er det viktigste å være nysgjerrig på ny teknologi… Når man går inn i arbeidslivet må unge tenke at de hele tiden må fornye seg, og det har endret seg veldig fra tidligere.  

Dette viser hvordan det tekniske- og det grønne skiftet har påvirket og kommer til å påvirker bedrifter framover.

 

Verksbyen - Future Living

Intersolar Europe messen i München
Så anbefalingene fra myndighetene og trend fra bedrifter i omstilling og utvikling er å satse på klima, miljø og teknologi. Bedrifter som er tidlig ute med omstilling og tilpasning til det nye skiftet vil posisjonere seg for å være med på en vanvittig utvikling. Bedrifter som ikke henger med på denne utviklingen og ikke får med seg hva som skjer, kan oppleve det som Kodak opplevde, at markedet forsvant og ble borte. Vi har jobbet veldig mye med disse tankene her, og har endret vår virksomhet i Arca Nova for dette nye skiftet som er på gang gjennom vår Future Living satsning. Future Living innebærer at vi bygger morgendagens boliger i dag. Gjennom vår Future Living satsning vil den nye bydelen Verksbyen i Fredrikstad bli Norges mest innovative og framtidsrettede boligprosjekt.

foto

 Bilde fra solenergimussen i München. Foto: Privat

Vi var på solenergimessen i München i 2017, den største solenergimessen i Europa. Fredrikstad blad ringte oss tilfeldigvis samtidig og hadde noen spørsmål om Verksbyen. De hadde hørt rykter om at vi skulle ha solcellepaneler og lurte på om dette kom til å bli slike stygge solcellepaneler på byggene våre. Vi svarte at her skal det bli vakre solintegrerte fasader, nytt design og ny teknologi. Vi avtalte å ringe tilbake og snakket litt oss i mellom om hva vi skulle våge å si. Etter å ha tenkt oss om, ringte vi tilbake til avisa og sa at Verksbyen kommer til å bli Norges mest innovative og framtidsrettede boligprosjekt. Det er jo ikke veldig norsk å snakke slik, og det er det kanskje litt sprøtt og vågalt. Men de store aktørene slik som Facebook, Google og Elon Musk, de er jo gjerne slik at de setter visjon først, og går høyt ut med sin visjon. Så jobber de deretter med å få realisert visjonen, og derigjennom endrer de hele markedet og påvirker livet til oss alle sammen. Med Future Living ønsker vi å endre boligmarkedet, og bidra til en bærekraftig og samfunnsansvarlig boligbygging som drar nytte av det nye grønne og teknologiske skiftet.

Vi ønsker gjennom vår satsning å være med på det teknologiske og grønne skiftet vi ser skjer over hele verden. Vi ser nødvendigheten av å fornye oss selv for å henge med, og tar et sjumilssteg med Future Living i prosjektene våre. Det beste av det hele, er at våre kunder nå kan kjøpe Future Living bolig fra oss til svært attraktive og konkurransedyktige priser. Dette selv om man sammenligner prisene med andre tradisjonelle boligprosjekter i markedet som kun bygges etter dagens forskrifter – uten morgendagens boligstandard som man får i våre Future Living boliger.

 Våre svært populære byggeprosjekter Verksbyen (den nye bydelen i Fredrikstad) og Røysåsen Panorama II i Moss leveres begge med vår smarthusteknologi og miljøfokuserte - Future Living.

 Ruben Dahl Hansen, Konsernsjef Arca Nova Gruppen 

Ruben Dahl Hansen
Ruben Dahl Hansen er konsernleder i Arca Nova Gruppen, og er utdannet siviløkonom.

Se også

Leilighetskjøpere blir stadig yngre

Av Thomas S. Hansen • mars 3, 2021
I disse dager flytter 30 familier inn i sine nye boliger i leilighetsprosjektet Capjon Park. For noen år ...
Les videre

Verket - et nytt felt på nordsiden av Verksparken

Av Thomas S. Hansen • februar 12, 2021
Meget stor dag! 12 februar var veldig stor dag for Verksbyen og Arca Nova. Detaljreguleringen for 430 nye...
Les videre