Monumentet Teglverksarbeideren
En statue av Teglverksarbeideren
Minnesmerket av Teglverksarbeideren reises som et synlig bevis på den innsatsen som tusenvis på tusenvis av arbeidere gjorde i en tidsperiode på over 300 år.
De slet og trillet Fredrikstad til storhet.

Avduking
Avdukingen av statuen er utsatt til november 2023.
Den vil bli avduket i Verksparken ved Sorgenfridammen.
Det skjer på plassen rett ved terrengsykkelbanen.
Bakgrunn
I 2013 tok Odd Løkkevik initiativ til å få satt opp et minnesmerke om teglverksindustrien og teglverksarbeiderne.
Det blir et viktig minnesmerke over sliterne som utførte de mange arbeidsoppgavene som måtte til. Fra lera ble gravd ut til den brente stenen ble trillet ut på jakter, eller lastet på lastebiler. Det er for å ære disse at statuen er blitt til.
Teglverkene tiltrakk seg arbeidere både fra nærområdene, men også i stor grad fra de svenske grensetraktene til Østfold. Siden arbeidet på verkene i mange år i stor grad var sesongarbeid fra mai til midten av oktober, var det mulig for svenskene å komme hit samtidig som de beholdt torpet hjemme. De ble gjerne kalt for "grågjess“ siden de kom om våren og dro om høsten. De ble også omtalt som "lersvensker“. Etter hvert kom mange av dem til å slå seg ned her, gifte seg og bygge seg egne boliger.
Fra bygdene rundt i Østfold kom det også unge mennesker som fant seg arbeid på et av de mange verkene langs nedre Glomma. Etter hvert ble noen av dem helårsarbeidere siden brenningen kunne foregå nesten hele året.
Sverre Jensen ble født i 1898 på Nordby like nord for Verksbyen

På 1930-tallet var akkorden 50 øre for hver tusen sten som ble trilla til tørking. Arbeidet var så hardt for mange at noen slutta etter noen dager, mens andre holdt ut noen uker. Skulle du trille 10 000 sten, måtte du løfte 60 000 kg. I tillegg var det kanskje 150-200 meter på trillebukken. Til sist kom han til Tangen verket.
De siste åra Sverre var på verket, fikk han 100 kr. ekstra til jul. Han jobba til han var 76 år. Han døde i 1980. Statuen er laget etter et fotografi av Sverre Jensen med trillebukken fylt opp med sten.
Murstein lastes på lekter for frakt til Oslo. Narte teglverk i 30-årene. Kilde ukjent.

Kunstneren
Svein Tore Kleppan
Svein Tore Kleppan har tidligere laget monumenter av «Hjallis», som står utenfor Vikingskipet, «Arbeiderkvinnen» i Hamar, Hilmar Vise, Odvar Nordli og Hilmar Alexandersen. Han har også laget det fire meter høye monumentet av «Peer Gynt på bukken» skåret ut i tre, som står utenfor Rondablikk Høgfjellshotell.