<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=152726511860919&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Stillingsannonse Grunnarbeider

Av Thor Ivar Grønli • juni 15, 2021
Vi har mange prosjekter på gang og er i behov av å styrke vår maskin og anleggsavdeling. Vi søker grunnarbeider for snarlig tiltredelse.
Les videre
Alle innlegg

Er trehus og solceller brannfarlig?

Har du lurt på om høye trehus er mer brannfarlig enn tradisjonelle boligblokker bygget i stål og betong? Og om det er ekstra farlig hvis man kombinerer dette med solceller?

I dag er det svært strenge krav til brannsikkerhet, og det er like strenge krav til et høyt trehus sammenlignet med et betonghus. Derfor kan man være trygg på at når man kjøper en nyere bolig bygget i tre, oppfyller den de samme kravene til brannsikkerhet.

capjon park elementmontasje

Snekker setter opp elementer i Capjon Park. Foto: Tom Egil Jensen.

Leilighetsblokker er delt opp i brannceller, og hver leilighet er en enkelt celle. Mellom hver leilighet så er det branncelle-begrensede vegger, som begrenser spredningen av en brann fra en celle til en annen, fra 30 til 60 og 90 minutter.

Daglig leder i FUSen, Thor-Christian Tuv, vår samarbeidspartner for solcelleenergi sier dette: “Man trenger ikke bekymre seg for brann dersom man har et solenergianlegg som er godt prosjektert, bruker gode komponenter, er bygget av fagfolk, og har fått riktig ettersyn.” Solcellepaneler og stativene er i hovedsak laget av silisium, glass og aluminium, som er ikke-brennbare materialer ved vanlige temperaturer.

For de som ønsker å lese mer inngående om temaet solenergi og brannsikkerhet kan jeg anbefale en svært god innføring i temaet skrevet av FUSen.

verkshagen-6

Illustrasjonsbilde Verkshagen i en "brennende" solnedgang.

Vi hadde et møte med brannvesenet i forbindelse med at vi nå bruker en kombinasjon av solceller, solfangere og trehus. Brannvesenet fortalte oss i møtet at når det brenner i nye bygg i dag, så viser all statistikk at man ikke lenger opplever de voldsomme brannene. De store brannene skjer ikke i de nye boligblokkene, hvor man oppfyller strenge brannforskrifter. Det er heller i eldre hus eller boliger som ikke er bygget etter forskriftene som er farlige brannfeller. Nye bygg som bygges etter TEK10 og TEK17 er trygge bygg du kan bo trygt i.

brannsikkerhet

Illustrasjonsbilde brannmann. Foto: Shutterstock.

I tillegg til at vi bygger sikre bygg i tre, har også treet enda flere gode egenskaper. Dette slipper vi om ikke lenge et nytt blogginnlegg om.

Bo trygt, behagelig og miljøvennlig i vår nye bydel i Fredrikstad - Verksbyen!

Thor Ivar Grønli
Thor Ivar jobber som virksomhetsleder i Arca Nova Entreprenør.

Se også

Stillingsannonse Grunnarbeider

Av Thor Ivar Grønli • juni 15, 2021
Vi har mange prosjekter på gang og er i behov av å styrke vår maskin og anleggsavdeling. Vi søker grunnar...
Les videre

Stillingsannonse BIM tekniker

Av Thor Ivar Grønli • juni 2, 2021
Vi har mange prosjekter på gang og er i behov av å styrke vår prosjektadministrasjon. Vi søker BIM teknik...
Les videre

Leilighetskjøpere blir stadig yngre

Av Thomas S. Hansen • mars 3, 2021
I disse dager flytter 30 familier inn i sine nye boliger i leilighetsprosjektet Capjon Park. For noen år ...
Les videre