<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=152726511860919&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • post@arcanova.no
  • 69 35 54 00

God jul fra Arca Nova - 2023

Av Ruben Dahl Hansen • desember 20, 2023
Kjære kunde, leverandører og samarbeidspartnere Arca Nova feiret sitt 25-årsjubileum i høst og har gjennom årene skapt mange hjem. Vi er svært glade for at det også i år er mange som vil opp...
Les videre
Alle innlegg

Er trehus og solceller brannfarlig?

Har du lurt på om høye trehus er mer brannfarlig enn tradisjonelle boligblokker bygget i stål og betong? Og om det er ekstra farlig hvis man kombinerer dette med solceller?

I dag er det svært strenge krav til brannsikkerhet, og det er like strenge krav til et høyt trehus sammenlignet med et betonghus. Derfor kan man være trygg på at når man kjøper en nyere bolig bygget i tre, oppfyller den de samme kravene til brannsikkerhet.

capjon park elementmontasje

Snekker setter opp elementer i Capjon Park. Foto: Tom Egil Jensen.

Leilighetsblokker er delt opp i brannceller, og hver leilighet er en enkelt celle. Mellom hver leilighet så er det branncelle-begrensede vegger, som begrenser spredningen av en brann fra en celle til en annen, fra 30 til 60 og 90 minutter.

Daglig leder i FUSen, Thor-Christian Tuv, vår samarbeidspartner for solcelleenergi sier dette: “Man trenger ikke bekymre seg for brann dersom man har et solenergianlegg som er godt prosjektert, bruker gode komponenter, er bygget av fagfolk, og har fått riktig ettersyn.” Solcellepaneler og stativene er i hovedsak laget av silisium, glass og aluminium, som er ikke-brennbare materialer ved vanlige temperaturer.

For de som ønsker å lese mer inngående om temaet solenergi og brannsikkerhet kan jeg anbefale en svært god innføring i temaet skrevet av FUSen.

verkshagen-6

Illustrasjonsbilde Verkshagen i en "brennende" solnedgang.

Vi hadde et møte med brannvesenet i forbindelse med at vi nå bruker en kombinasjon av solceller, solfangere og trehus. Brannvesenet fortalte oss i møtet at når det brenner i nye bygg i dag, så viser all statistikk at man ikke lenger opplever de voldsomme brannene. De store brannene skjer ikke i de nye boligblokkene, hvor man oppfyller strenge brannforskrifter. Det er heller i eldre hus eller boliger som ikke er bygget etter forskriftene som er farlige brannfeller. Nye bygg som bygges etter TEK10 og TEK17 er trygge bygg du kan bo trygt i.

brannsikkerhet

Illustrasjonsbilde brannmann. Foto: Shutterstock.

I tillegg til at vi bygger sikre bygg i tre, har også treet enda flere gode egenskaper. Dette slipper vi om ikke lenge et nytt blogginnlegg om.

Bo trygt, behagelig og miljøvennlig i vår nye bydel i Fredrikstad - Verksbyen!

Thor Ivar Grønli
Thor Ivar jobber som virksomhetsleder i Arca Nova Entreprenør.

Se også

God jul fra Arca Nova - 2023

Av Ruben Dahl Hansen • desember 20, 2023
Kjære kunde, leverandører og samarbeidspartnere Arca Nova feiret sitt 25-årsjubileum i høst og har gjenno...
Les videre

Er det smart å kjøpe en ny bolig nå?

Av Ruben Dahl Hansen • september 13, 2023
Å investere i en ny bolig er en av de viktigste beslutningene i livet. Alle ønsker å gjøre et trygt og øk...
Les videre

Julebrev 2022

Av Ruben Dahl Hansen • desember 22, 2022
Kjære kunde, leverandører og samarbeidspartnere
Les videre